MasterSeal M689 – Aitik gruva, flotationstankar, Boliden

Applicering: Product: Dry coat µm:
Grundfärg: MasterSeal Primer GreyGreen 20 µm
Mellanskikt: MasterSeal M689 Red 200 µm
Täckfärg: MasterSeal M689 Grey 500 µm

MasterSeal M689 hette tidigare RELEST® 352.

Inom gruvindustrin är rostskydd, och underhåll, något av en extra utmaning. Inte bara är det utsatta miljöer med högt mekaniskt slitage genom starka krafter hos tunga maskiner eller lass som flyttas runt. Det är även ofta platser där fukt och salter förekommer och kombineras. Båda två är komponenter som kan accelerera rostbildning.

Det som gör underhållsmålning vid gruvor mest utmanande är de stora kostnader som produktionsstopp innebär. Tiden för underhåll är ofta kort och arbetet måste kunna slutföras inom loppet av några dagar på sin höjd.

Ett särskilt objekt som utsätts för stark nötning är de så kallade flotationstankar som separerar mineraler och stenarter från varandra. Dessa hade tidigare skyddats av gummibeläggningar. Men på grund av att det inte var en tillfredsställande skyddsmetod så sökte man alternativ. Vi föreslog då en produkt från vår samarbetspartner BASF, RELEST® Protect 352 PUR-Guard som idag säljs med handelsnamnet MasterSeal M689.

Produktens egenskaper av att kunna appliceras mycket tjockt i ett skikt, samt den flexibla och mjuka yta som färgen hade, fick oss att föreslå den som ett alternativ för gummibeläggningar av tankarna. Den mjuka och flexibla ytan var ytterst lämplig för att hantera den kontinuerliga nötningen som stenen utgjorde. Torktiden är endast 30 min, och ytan kan belastas efter 4 timmar.

Testmålningar gjordes och resultaten var mycket tillfredsställande. Se videon nedan för mer information.

video
play-sharp-fill

Kommentarer är stängda